Kegembiraan Coklat Buku Masak Muktamad (Paperback)

Kegembiraan Coklat Buku Masak Muktamad By Ding Pen Mai Cover Image

Kegembiraan Coklat Buku Masak Muktamad (Paperback)

$38.99


Not On Our Shelves—Ships in 1-5 Days
(This book cannot be returned.)
Sejarah Coklat

Sebelum anda menggigit bar susu tenusu yang licin dan kaya, anda harus tahu bahawa coklat tidak selalunya manis. Mereka secara tradisinya adalah minuman yang pahit. Coklat pada asalnya ditemui di hutan hujan tropika Amerika Tengah.


Coklat ditanam oleh orang Mesoamerika, dan suku purba percaya bahawa coklat mengandungi kuasa mistik. Ia juga terkenal dengan sifat afrodisiaknya, dan kualiti rohani. Biji koko itu disembah oleh orang Maya. Dan mereka hanya dikhaskan untuk pembesar, penguasa, pahlawan, dan pendeta yang paling mulia. Ia juga merupakan satu bentuk mata wang di rantau Maya.


Pada tahun 1828, mesin penekan koko telah diasaskan. Mesin ini akan mengasingkan mentega koko, dan serbuk koko daripada biji koko. Pada tahun 1887, seorang pembuat coklat Switzerland memutuskan untuk memasukkan susu ke dalam ramuan itu. Dia sedang mencari cara untuk mengekalkan coklat susu untuk jangka masa yang panjang dan dengan itu, coklat susu telah diperkenalkan kepada dunia. Sejak itu, Coklat mudah didapati oleh orang ramai. Dengan pemasaran dan lebih banyak pengeluaran, coklat kini menjadi makanan istimewa yang boleh dinikmati semua orang.

Product Details ISBN: 9781837627400
ISBN-10: 1837627401
Publisher: Ding Pen Mai
Publication Date: October 13th, 2022
Pages: 250
Language: Malay